Komemoracije i sjećanja na žrtve proteklih ratova

SLAVONIJA SE SJEĆA STRADALIH

Komemoracije i sjećanja na žrtve proteklih ratova

U crkvi Svetih Otaca Prvog Vaseljenskog Sabora u Daruvaru, održana je na inicijativu Srpskog narodnog vijeća komemoracija nastradalom, nestalom i izbjeglom srpskom stanovništvu zapadne Slavonije i Bilogore u periodu od augusta 1991. do kraja januara 1992. godine.

OPŠIRNIJE


KERESTINEČKA TRAKAVICA

Novi dokazi-nove komplikacije

Datum početka novog suđenja za zlostavljanje u tzv. Konačištu ratnih zarobljenika u Kerestincu nije određen jer je obrana na pripremnom ročištu zatražila dodatni rok za očitovanje o izmjenama optužnice koju je tužiteljstvo moralo mijenjati sukladno odluci Vrhovnog suda.

OPŠIRNIJE

POZORIŠTE U NADBISKUPOVOJ KUĆI

Nastavljena verbalna artiljerija po vodstvu riječkog HNK-a

Nakon civilnog društva, nepodobni režiser počeo je nervirati i kler. Predstava "Hrvatsko glumište" u režiji Olivera Frljića, intendanta riječkog HNK-a i dramaturga Marina Blaževića, nakon što je svojim sadržajem takla u osinje gnijezdo zvano domaći kulturni fašizam, nedavno je na svoju kritiku devedesetih dobila odgovor s još jedne adrese – one crkvene.

OPŠIRNIJE

KO ĆE PRVI DO NEMAČKE?

Tužna domaća stvarnost tera mlade u inostranstvo

Petnaest završenih srednjoškolaca srpske nacionalnosti sa područja istočne Slavonije imaće mogućnost da se školuju u Nemačkoj za deficitarna zanatska zanimanja, a nakon toga i da se zaposle u struci. Reč je o projektu "Dualna karijera u zanatstvu - iz istočne Slavonije za Osnabrik" koji je pokrenula institucija za obrazovanje odraslih BUS GmbH u saradnji sa zanatskom komorom u tom nemačkom gradu.

OPŠIRNIJE

MANASTIR SA DEVET ŽIVOTA

Predstavljena knjiga "Manastir Dragović" Branka Čolovića

U Zagrebu je u dvorani Biblioteke "Prosvjete" u Zagrebu, predstavljena knjiga Branka Čolovića "Manastir Dragović". O knjizi su govorili mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije i vladika dalmatinski Fotije, Čedomir Višnjić, urednik izdavaštva SKD "Prosvjeta", Dragan Damjanović, profesor istorije umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, kao i sam autor. Čoloviću je ovo treća knjiga na temu pravoslavnih svetinja jer je već izdao knjige o sakralnoj baštini Srba u Dalmaciji i manastiru Krka.

OPŠIRNIJE

INFONovosti, samostalni srpski tjednik

  broj 783 / 19. decembar 2014.

Novosti su tjednik/nedeljnik općeinformativnog karaktera, koji prati i kritički piše o svim relevantnim političkim, društvenim i kulturnim događajima u Hrvatskoj. Osim toga, "Novosti" su i tjednik Srba u Hrvatskoj, te s povećanom pažnjom prati rad institucija srpske zajednice i događaje bitne za nju.

Voz za gubilište

Zločin u Štrpcima jedan je od retkih ratnih zločina koji se odvijao gotovo transparentno i u skladu sa vojnim i bezbednosnim planovima SRJ i preduzeća Železnice Srbije

OPŠIRNIJE

Očaranost Tuđmanom

Obično se misli da je Tuđman znalački iskoristio povijesni trenutak u Hrvatskoj i međunarodnom okruženju koji je obilježio pad komunizma, i to sigurno stoji. Ali stoji i obratno: i Hrvatska i to okruženje iskoristili su Tuđmana za ostvarivanje projekata svojih elita

OPŠIRNIJE

 

Srpsko narodno vijeće

Srpsko narodno vijeće je izabrano političko, savjetodavno i koordinativno tijelo koje djeluje kao samouprava Srba u Republici Hrvatskoj u stvarima u koje pripadaju pitanja njihovih neotuđivih ljudskih, građanskih i nacionalnih prava, te u pitanjima njihova identiteta, njihove participacije i integracije u hrvatsko društvo.

Pročitajte više