Učenici dobri na takmičenjima, uspješni na maturi

DESETA GENERACIJA GIMNAZIJALACA

Učenici dobri na takmičenjima, uspješni na maturi

Prvi dan nove školske godine bio je i prvi dan nastave i za 17 učenika prvog razreda Srpske pravoslavne opšte gimnazije "Kantakuzina Katarina Branković" u Zagrebu. To je deseta generacija učenika koja započinje srednjoškolsko obrazovanje u instituciji čiji je osnivač SPC i koja je otvorena za sve učenike pružajući im solidna znanja i uspješan na ...

OPŠIRNIJE


CRNA EPIZODA CRNOG REŽIMA

72. godišnjica oslobođenja djece iz ustaškog logora Jastrebarsko

Ono što se događalo u ustaškom dječjem koncentracijskom logoru u Jastrebarskom spada među najcrnje epizode Drugog svjetskog rata. O tom logoru razgovarali smo s profesorom pedagogije i nastavnikom povijesti Tomom Rašićem iz Jastrebarskog koji je u dva mandata, od 1974. do 1982., bio direktor pionirskog centra "Bratstvo-jedinstvo" u Jastrebarskom.

OPŠIRNIJE

PARTIZANSKA PRIJESTOLNICA

Zanemareno srce antifašističkog pokreta

Nakon herojskih bitaka na Neretvi i Sutjesci, Sedma banijska divizija vratila se u jesen 1943. na oslobođeni teritorij Banije. Već 11. siječnja 1944., pod komandom Pavla Jakšića oslobodila je Glinu u kojoj su ratne rane bile još svježe i vidljive na svakom koraku.

OPŠIRNIJE

KAO DA RAT JOŠ TRAJE

Život ispunjen opravdanim strahom

Sretno djetinjstvo Siniše Čučkovića, rođenog Zagrepčanina iz Dubrave, trajalo je kratko, no tih nekoliko dječaštva Siniša danas pamti kao nešto najbolje u svom životu. Nikad kasnije, pa sve do danas, niti najmanji dio te ljepote nije se nit približno ponovio - od njegove desete godine života nevolje su se počele redati jedna za drugom.

OPŠIRNIJE

TESLA U PRAGU

Otkriven spomenik Tesli

U Pragu je u Ulici Nikole Tesle, u četvrtak 4. rujna 2014. otkriven spomenik istaknutom izumitelju. Spomenik je postavila Gradska četvrt Prag 6 na inicijativu Hrvatsko-češkog društva iz Zagreba, budući da je Tesla od 1879. do 1880. studirao filozofiju na Filozofskom fakultetu Karlovog sveučilišta.

OPŠIRNIJE

INFONovosti, samostalni srpski tjednik

  broj 769 / 12. septembar 2014.

Novosti su tjednik/nedeljnik općeinformativnog karaktera, koji prati i kritički piše o svim relevantnim političkim, društvenim i kulturnim događajima u Hrvatskoj. Osim toga, "Novosti" su i tjednik Srba u Hrvatskoj, te s povećanom pažnjom prati rad institucija srpske zajednice i događaje bitne za nju.

Kosovo under construction

Kosovu prijeti opasnost da završi u limbu, sa statusom neke vrste nezavisnog entiteta, ali ne i države. Učvršćivanje međunarodnog legitimiteta sve više ovisi o dijalogu sa Srbijom, a imidža protektorata zapadnih sila teško se riješiti. Tridesetak posto Kosovara, koliko je i nezaposlenih, danas živi ispod crte siromaštva. Srbi su pak uvjereni da budućnost ne ovisi o njima…

OPŠIRNIJE

Opasno blefiranje

Tko je olako pomislio, a bilo je takvih, da će Tomislav Karamarko ublažiti usijanu desnu retoriku nakon ozvaničenja umjerenjakinje Kolinde Grabar Kitarović za predsjedničku kandidatkinju – krivo je mislio. Sada je ta retorika još užarenija i takva će, po svemu sudeći, ostati sve do parlamentarnih izbora za godinu i nešto više dana.

OPŠIRNIJE

 

Srpsko narodno vijeće

Srpsko narodno vijeće je izabrano političko, savjetodavno i koordinativno tijelo koje djeluje kao samouprava Srba u Republici Hrvatskoj u stvarima u koje pripadaju pitanja njihovih neotuđivih ljudskih, građanskih i nacionalnih prava, te u pitanjima njihova identiteta, njihove participacije i integracije u hrvatsko društvo.

Pročitajte više