Nasilje nad uspomenama i poviješću

GLINSKI ANTIFAŠIZAM

Nasilje nad uspomenama i poviješću

Kao što se već duže vremena očekivalo i najavljivalo, većina vijećnika Gradskog vijeća u Glini je na jučer održanoj sjednici usvojila Odluku o utvrđivanju mjesta polaganja vijenaca, cvijeća i paljenju svijeća na području tog mjesta. Time je službeno onemogućeno odavanje počasti srpskim žrtvama masakriranim u glinskoj pravoslavnoj crkvi i na ...

OPŠIRNIJE


MANJINSKI ZASTUPNIK

Gdje su manjinske redakcije?

Ne govori se o temeljnim stvarima, društvenoj klimi i raspoloženju za stvarno omogućavanje provođenja Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina - rekao je Mile Horvat u ime Kluba zastupnika SDSS-a na raspravi u Saboru o Izvještaju za 2013. godinu o provođenju Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina i o utrošku sredstava osiguranih za manjine u državnom proračunu RH. Naveo je i da su svake godine isti rezultati po pitanju problema zapošljavanja, obrazovanja i informiranja.

OPŠIRNIJE

NOĆ TUĐMANOVIH ZOMBIJA

Protestni skup u Pakracu pod nazivom "Sve za Hrvatsku, Hrvatsku ni za što"

Pod parolom "Sve za Hrvatsku, Hrvatsku ni za što", koju je izrekao Franjo Tuđman, a kako organizatori istoimenog skupa tvrde, jedini pravi predsjednik do sada, održano je protestno okupljanje u Hrvatskom domu u Pakracu, koje je trebalo biti reakcija na izjave patrijarha Srpske pravoslavne crkve Irineja na nedavnom pakračkom ustoličenju slavonskog episkopa Jovana.

OPŠIRNIJE

KARANFILIMA DO EVROPSKOG GRADA KULTURE

Oživljavanje tristogodišnje tradicije u glavnom gradu Slavonije

Europsko veće svake godine titulom Europska prestonica proglašava dva grada. Njena komisija predložila je redosled zemalja za imenovanje Europske prestonice kulture od 2020. do 2033. godine i za 2020. godinu izabrane su Hrvatska i Irska. Za tu su prestižnu titulu brojni hrvatski gradovi najavili kandidaturu, a među njima je i Osijek, no da bi neki grad bio izabran za prestonicu kulture, ne bira se po onome što jeste nego zbog onoga što planira učiniti, a to treba biti nešto posebno.

OPŠIRNIJE

POPULARAN KAO SPORTSKA ZVIJEZDA

Predavanje o slavnom slikaru Paji Jovanoviću

Bogatim opusom kojim je obilježio epohu akademskog realizma, ali i nekoliko političkih sistema, Paja Jovanović zaslužio je pravo na oslovljavanje samo ličnim imenom (Paja) kao i svi ostali stvaraoci, rekao je Branko Čolović, voditelj naučnih aktivnosti u SKD "Prosvjeta" na predavanju o jednom od dvojice najslavnijih srpskih slikara druge polovine 19. i prve polovine 20. vijeka, održanom 16. oktobra u dvorani Biblioteke "Prosvjete" u Zagrebu.

OPŠIRNIJE

INFONovosti, samostalni srpski tjednik

  broj 776 / 31. oktobar 2014.

Novosti su tjednik/nedeljnik općeinformativnog karaktera, koji prati i kritički piše o svim relevantnim političkim, društvenim i kulturnim događajima u Hrvatskoj. Osim toga, "Novosti" su i tjednik Srba u Hrvatskoj, te s povećanom pažnjom prati rad institucija srpske zajednice i događaje bitne za nju.

Političari trebaju početi vraćati dug zajednici

Kriza je zajednički nazivnik za većinu organizacija i institucija naše zajednice. Svi zajedno trebamo se potruditi da promijenimo situaciju koja se sada može opisati kao ona u kojoj naše institucije služe politici umjesto da bude obratno, ističe zamjenik župana Primorsko-goranske županije Petar Mamula

OPŠIRNIJE

Mladi su potencijal u koji se dovoljno ne ulaže

Tema kongresa bila je "(Samo)zapošljavanje mladih: problemi i perspektive", o kojoj je raspravljalo gotovo 150 mladih iz svih krajeva Hrvatske. Kongres je bio poseban događaj i za 17 "Privrednikovih" stipendista, kojima su uručeni ugovori o stipendiranju

OPŠIRNIJE

 

Srpsko narodno vijeće

Srpsko narodno vijeće je izabrano političko, savjetodavno i koordinativno tijelo koje djeluje kao samouprava Srba u Republici Hrvatskoj u stvarima u koje pripadaju pitanja njihovih neotuđivih ljudskih, građanskih i nacionalnih prava, te u pitanjima njihova identiteta, njihove participacije i integracije u hrvatsko društvo.

Pročitajte više