19 godina čekamo odgovornost za smrt civila u Varivodama i Gošiću

KUKAVIČKA UBOJSTVA

19 godina čekamo odgovornost za smrt civila u Varivodama i Gošiću

U znak sjećanja na srpske civile s područja Šibensko-kninske županije, koji su ubijeni nakon vojno-redarstvene akcije Oluja, u selima Varivode i Gošić održani su komemorativni skupovi. Riječ je skupovima sjećanja za šesnaest osoba starije životne dobi koji su ljeta 1995. ostali u svojim domovima u vjeri da na svome mogu dočekati bilo koju vlast, ...

OPŠIRNIJE


EPISKOP NADE

Ustoličen novi prvi čovjek SPC-a u Slavoniji Jovan

Pakrac je 13. septembra vjerojatno bio najposjećeniji grad u Slavoniji i to povodom ustoličenja novog episkopa. Događaj je to koji je već dugo najavljivan ne samo u Hrvatskoj, već i u zemljama u regiji, stoga ne začuđuje dolazak brojnih vjernika iz cijele Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine te Crne Gore. Ustoličenje se odvijalo u Sabornom hramu Svete Trojice u Pakracu, gdje je istovremeno održan sabor Svetih novomučenika jasenovačkih, jer upravo slavonska eparhija obuhvaća područje Jasenovca.

OPŠIRNIJE

RASVETLITI SUDBINE NESTALIH

Sećanje na ratne žrtve u Vukovaru i Borovu

Više od 400 Vukovaraca, članova porodica poginulih, predstavnika srpskih institucija i građana, okupilo se na parastosu srpskim žrtvama koji se svake godine, druge subote u septembru, održava na srpskom vojničkom groblju "Aleji" u organizaciji Veća srpske nacionalne manjine grada Vukovara. Svojih sumeštana poginulih u ratnom periodu od 1991. do 1995. godine, prisetili su se i Borovci.

OPŠIRNIJE

POVRATNIČKE KVADRATURA KRUGA

Državljanstvo i cijena kao nepremostive prepreke za kupnju stana izvan PPDS-a

Otkup stanova za bivše nosioce stanarskog prava izvan područja posebne državne skrbi (PPDS) praktički nije zaživio, a razlozi za to su s birokratske i financijske prirode. To bi država mogla promijeniti da hoće. Kako Državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje (DUOSZ) podnosioce zahtjeva za otkup šalje u Ministarstvo pravosuđa gdje za to trebaju dobiti suglasnost, jedan broj slučajeva je odbijen jer bi se suglasnost kosila sa zakonom o vlasništvu.

OPŠIRNIJE

KOLCE NA ZRINJEVCU

Dan nacionalnih manjina Zagreba u centralnom parku

Ni kiša koja je skoro cijelo vrijeme pljuštala različitim intenzitetom nije uspjela značajno smanjiti entuzijazam učesnika programa i publike na obilježavanju Dana nacionalnih manjina Grada Zagreba održanom u parku Zrinjevac. Manifestacija u organizaciji Koordinacije nacionalnih manjina grada Zagreba, koja se zadnje dvije godine pod pokroviteljstvom zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića održava na Zrinjevcu.

OPŠIRNIJE

INFONovosti, samostalni srpski tjednik

  broj 770 / 19.septembar 2014.

Novosti su tjednik/nedeljnik općeinformativnog karaktera, koji prati i kritički piše o svim relevantnim političkim, društvenim i kulturnim događajima u Hrvatskoj. Osim toga, "Novosti" su i tjednik Srba u Hrvatskoj, te s povećanom pažnjom prati rad institucija srpske zajednice i događaje bitne za nju.

Beživotno partnerstvo

Nikolićev potez prema Bunjevcima poslužio je za još jednu rundu prepucavanja između Hrvatske i Srbije oko statusa nacionalnih manjina, čiji su pripadnici najizravnije pogođeni izostankom rješavanja brojnih otvorenih pitanja između dviju zemalja. Na praktičnoj razini pomaka nema, a formirana međudržavna tijela uopće se ne sastaju

OPŠIRNIJE

Bez djetinjstva i bez starosti

Kao što tada nisam imala djetinjstvo, tako sada nemam starost, govori Danica Praštalo, koja je preživjela tri ustaška logora za djecu, pred grobnicom u koju su sahranjena djeca ubijena na Kozari i Bilogori, u Slavoniji, na Kordunu...

OPŠIRNIJE

 

Srpsko narodno vijeće

Srpsko narodno vijeće je izabrano političko, savjetodavno i koordinativno tijelo koje djeluje kao samouprava Srba u Republici Hrvatskoj u stvarima u koje pripadaju pitanja njihovih neotuđivih ljudskih, građanskih i nacionalnih prava, te u pitanjima njihova identiteta, njihove participacije i integracije u hrvatsko društvo.

Pročitajte više