ARHIVA VIJESTI

POŠTENJE, RAD, ČESTITOST

Tribina o osnivaču Srpskog privrednog društva "Privrednik"

Svojim radom i dostignućima, osnivač Srpskog privrednog društva "Privrednik" Vladimir Matijević maksimalno se približio liderskom kodu idealnog menadžera, rekao je Slobodan Ivošević, konzultant za top-menadžment iz Novog Sada, na tribini koja je povodom 160-godišnjice Matijevićevog rođenja održana 14. oktobra u Privrednikovom domu u Zagrebu.

OPŠIRNIJE

HITNO DO NOVOG MOSTA

Inicijativa Zastupničkog kluba SDSS-a za obnovu mosta na Korani

Zastupnički klub SDSS-a i Srpsko narodno vijeće zatražili su od nadležnih državnih službi i institucija da obnove, odnosno sagrade most na rijeci Korani koji je početkom septembra odnijela bujica, zbog čega je vrlo otežana komunikacija mještana s područja Veljuna sa Slunjem.

OPŠIRNIJE

MOTORKE I DALJE HARAJU BANIJOM

Nastavlja se pljačka šumskog bogatstva na povratničkim područjima

Neovlaštena sječa šuma na Baniji i Kordunu, prema svemu sudeći, u potpunosti je izmakla kontroli. Otprije znana pljačka ogrjevnog drveta oko Vrginmosta i u Blatuši, o čemu su Novosti u više navrata pisale, prava je sitnica prema višegodišnjem sustavnom kljaštrenju šuma oko Starog Sela kraj Topuskog, na predjelu Vučjak, Crkvine i Orlova, gdje je riječ o mafijaškom drvnom biznisu koji je poprimio i međunarodni karakter.

OPŠIRNIJE


POPULARAN KAO SPORTSKA ZVIJEZDA

Predavanje o slavnom slikaru Paji Jovanoviću

Bogatim opusom kojim je obilježio epohu akademskog realizma, ali i nekoliko političkih sistema, Paja Jovanović zaslužio je pravo na oslovljavanje samo ličnim imenom (Paja) kao i svi ostali stvaraoci, rekao je Branko Čolović, voditelj naučnih aktivnosti u SKD "Prosvjeta" na predavanju o jednom od dvojice najslavnijih srpskih slikara druge polovine 19. i prve polovine 20. vijeka, održanom 16. oktobra u dvorani Biblioteke "Prosvjete" u Zagrebu.

OPŠIRNIJE

KARANFILIMA DO EVROPSKOG GRADA KULTURE

Oživljavanje tristogodišnje tradicije u glavnom gradu Slavonije

Europsko veće svake godine titulom Europska prestonica proglašava dva grada. Njena komisija predložila je redosled zemalja za imenovanje Europske prestonice kulture od 2020. do 2033. godine i za 2020. godinu izabrane su Hrvatska i Irska. Za tu su prestižnu titulu brojni hrvatski gradovi najavili kandidaturu, a među njima je i Osijek, no da bi neki grad bio izabran za prestonicu kulture, ne bira se po onome što jeste nego zbog onoga što planira učiniti, a to treba biti nešto posebno.

OPŠIRNIJE

NOĆ TUĐMANOVIH ZOMBIJA

Protestni skup u Pakracu pod nazivom "Sve za Hrvatsku, Hrvatsku ni za što"

Pod parolom "Sve za Hrvatsku, Hrvatsku ni za što", koju je izrekao Franjo Tuđman, a kako organizatori istoimenog skupa tvrde, jedini pravi predsjednik do sada, održano je protestno okupljanje u Hrvatskom domu u Pakracu, koje je trebalo biti reakcija na izjave patrijarha Srpske pravoslavne crkve Irineja na nedavnom pakračkom ustoličenju slavonskog episkopa Jovana.

OPŠIRNIJE


MANJINSKI ZASTUPNIK

Gdje su manjinske redakcije?

Ne govori se o temeljnim stvarima, društvenoj klimi i raspoloženju za stvarno omogućavanje provođenja Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina - rekao je Mile Horvat u ime Kluba zastupnika SDSS-a na raspravi u Saboru o Izvještaju za 2013. godinu o provođenju Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina i o utrošku sredstava osiguranih za manjine u državnom proračunu RH. Naveo je i da su svake godine isti rezultati po pitanju problema zapošljavanja, obrazovanja i informiranja.

OPŠIRNIJE

DO SLUNJA TROSTRUKO DUŽIM PUTEM

Stanovnici Veljuna i dijela Korduna požalili se na probleme

Nakon nedavnih devastacija antifašističkih spomenika i pravoslavne crkve u Veljunu, taj dio Korduna posjetio je predsjednik SNV-a Milorad Pupovac. Kod devastiranog spomenika, crkve, ali i kod mosta na Korani srušenog u nedavnoj poplavi, okupilo se stotinjak stanovnika Veljuna i tog dijela Korduna.

OPŠIRNIJE

DRŽAVNA TAJNA

Novo sudsko maltretiranje Petra Kunića iz Krnjaka

Rješavanje problema nelegalnih investicija u imovinu izbjeglih Srba, koji prema odlukama hrvatskih sudova nezakonitim ulagačima moraju vraćati i po više stotina hiljada evra za tzv. ulaganja, unatoč brojnim pokušajima, nije ni na pomolu. Može se to zaključiti iz najnovijih odluka karlovačkih sudova u već poznatom slučaju Petra Kunića. Novo razgledavanje njegove kuće na javnoj licitaciji zakazano je 3. novembra, a prodaja na karlovačkom sudu 4. novembra. Sve u 9 sati ujutro.

OPŠIRNIJE