ARHIVA VIJESTI

BROJKE I PRIMJERI IZ PRAKSE

Popust ratnim zločincima

Pored smanjenja prosječne visine kazne za zločine tokom rata, ni jedan pripadnik hrvatskih oružanih snaga nije procesuiran za ratne zločine koji nisu završili smrću žrtava, pokazuje analiza zakonske i sudske politike kažnjavanja počinitelja kaznenih djela ratnih zločina koju su proveli pravni stručnjaci Documente – Centra za suočavanje s prošlošću, Građanskog odbora za ljudska prava (GOLJP) i Centra za mir, nenasilje i ljudska prava iz Osijeka.

OPŠIRNIJE

UPRAŽNJAVANJE USTAŠLUKA

HOS-ovo obilježavanje 10. travnja uz predstavnike Grada Splita

Desne stranke i organizacije uz asistenciju Katoličke crkve i ove su godine obilježile 10. travnja, datum uspostavljanja ustaške genocidne tvorevine Nezavisne države Hrvatske, uz obilje formalno zabranjene ustaške ikonografije. Od strane prisutnih desničarskih rukovodilaca moglo se čuti da taj datum nikad neće biti zaboravljen.

OPŠIRNIJE

HEP "OGULIO" POVRATNIKA

Pomoć susjedi skupo koštala Jovana Blanušu iz Katinovca

Odlukom Općinskog suda u Glini, Jovan Blanuša, povratnik iz Katinovca na Kordunu, dužan je HEP-u platiti gotovo 10.000 kuna. S obzirom da Blanuša taj novac nema, jer kao korisnik socijalne pomoći živi na samom rubu egzistencije, razmišlja o odlasku iz Hrvatske. Smatrajući da je kao građanin drugog reda u tom sudskom postupku potpuno obespravljen i izigran.

OPŠIRNIJE


KOLEKTIVNA KRIVNJOTVORINA

Loša predstava dragovoljaca prije same predstave

Otpočetka se pokazalo da će put do premijere kazališne predstave Olivera Frljića o Aleksandri Zec, 12- godišnjoj djevojčici srpske nacionalnosti koju su 1991. na Sljemenskoj cesti zajedno s roditeljima ubili pripadnici Hrvatske vojske, biti praćen prozivkama, podmetanjima i osudama.

OPŠIRNIJE

SLABI POMACI NA NABOLJE

Ne znaju se uvjeti za otkup stanova

Što se tiče samog povratka, u skorije se vrijeme nije nitko vratio. Neki su se ljudi vratili prošle godine, ali ove godine nisam čuo ni za jedan slučaj. Obnova kuća je završena, kao i elektrifikacija kuća koja je obavljena uz dosta natezanja i urgiranja od strane srpskih predstavnika, ističe predsjednik predsjednik VSNM-a Virovitičko-podravske županije Milutin Jovanović.

OPŠIRNIJE

PROPAO POKUŠAJ PUČA

Nastavak previranja u srpskoj zajednici Karlovačke županije

Većinom glasova VSNM Karlovačke županije odbacio je ponuđenu ostavku predsjednika Rade Kosanovića. Dvanaest članova je bilo protiv ostavke, četiri za i jedan je bio suzdržan. Kosanović je ponudio ostavku jer je u posljednjih godinu dana došlo do blokade rada predsjedništva i Vijeća. Dio članova je bojkotirao rad i nisu dolazili na sjednice koje zbog nedostatka kvoruma nisu održavane.

OPŠIRNIJE


OBNOVA PA UKIDANJE

Nelogični potezi u HŽ Putničkom prijevozu

Najava ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Siniše Hajdaša Dončića o skorašnjem ukidanju HŽ-ovih linija diljem Hrvatske s negodovanjem je dočekana u javnosti, a pogotovo u onim mjestima koja ostaju bez ovog oblika prijevoza. "Zbog lošeg višegodišnjeg poslovanja u jednoj od najvećih državnih tvrtki primorani smo to učiniti", izjavio je ministar Hajdaš Dončić.

OPŠIRNIJE

12 ĐAKA U A MODELU

Odeljenja na srpskom jeziku u Belom Manastiru – potencijala ima, nema volje

Ako se u što skorije vreme ne preduzmu vatrogasne mere, jedini baranjski grad ostaće bez učeničkih odeljenja u kojima se nastava odvija na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu. U belomanastirskoj osnovnoj školi samo su tri odeljenja u kojima se održava nastava po tzv. modelu A i u ta tri odeljenja ukupno je 12 učenika. U svih osam odeljenja na pravoslavni veronauk ide 53 učenika, a na negovanje srpskog jezika uključeno je njih 47.

OPŠIRNIJE

MANJINSKI ZASTUPNIK

Ćirilica u Srebrenici

Na saborskoj raspravio o zaključku Odbora za Ustav, poslovnik i politički sustav, u ime Kluba zastupnika SDSS-a, zastupnik Milorad Pupovac naveo je kako je jedino dobro po ovom pitanju to što je dogovoreno da se stvar uputi u proceduru, onako kako je to predviđeno zakonom - da se izvrši prebrojavanje potpisa i utvrdi validnost potpisa te zatim donese odluka o upućivanju na nadležno mjesto, a to je Ustavni sud.

OPŠIRNIJE