ARHIVA VIJESTI

PROGRAM U LADICAMA, UDŽBENICI ZASTARJELI

Nagomilani problemi u obrazovanju srpske nacionalne manjine

Obrazovanje na jeziku i pismu nacionalnih manjina, barem što se tiče srpske zajednice, suočava se s brojnim problemima jer se zakonska rješenja o obrazovanju ne provode do kraja u praksi. Nevladina organizacija Srpski demokratski forum predstavila je, kako u njoj ističu, prvu analizu stanja obrazovanja za srpsku manjinu u Hrvatskoj, zasnovanu na dokumentima hrvatske vlade i izvještajima SDF-ovih ureda u zapadnoj Slavoniji, Kordunu i Baniji.

OPŠIRNIJE

PRIZNANJA MAJIĆU I SRŠENU

Dan VSNM-a Splitsko dalmatinske županije

Predsjednik VSNM-a Splitsko dalmatinske županije Marko Tomasović uručio je plaketu predsjedniku Zajednice antifašističkih boraca i antifašista Dalmacije Kreši Sršenu "za izuzetan doprinos u radu na očuvanju civilizacijskih tekovina antifašizma, kao i na jačanju hrvatsko-srpskog bratstva iskovanog na ideji antifašizma". Također je priznanje dodijeljeno aktivistu za ljudska prava Tončiju Majiću za "iskazani samoprijegor i istrajnost u borbi za ljudska prava i demokratizaciju hrvatskog društva".

OPŠIRNIJE

MANJINSKI ZASTUPNIK

Opstrukcija državnih ureda

Sabor je nastavio s radom aktualnim prijepodnevom na kojem je Mile Horvat (SDSS) ministra pravosuđa Arsena Bauka pitao što misli poduzeti kako bi se rješenja u upravnom postupku donosila u roku, sukladno Zakonu o općem upravnom postupku te kako bi se stalo na kraj neažurnosti državne administracije.Na raspravi o Izvještaju ministra MUP-a Ranka Ostojića o obavljanju policijskih poslova u 2013. godini, u ime kluba SDSS-a Milorad Pupovac naveo je podatke da su zločini iz mržnje u protekloj godini povećani za 183 posto u odnosu na 2012. godinu.

OPŠIRNIJE


PEROJ U PERIMA ROMANTIČARA

Predstavljena publikacija o pravoslavnoj enklavi u Istri

Peroj je mali, sitni, pravoslavni otočić u širokom katoličkom moru. Niti se taj pravoslavni otočić proširio, niti ga je katoličko more izbrisalo, tim riječima kojima je tridesetih godina dvadesetog vijeka Fran Barbalić opisao Peroj, otvara se knjiga "Peroj – perom romantičara". Izdanje je priredio arhimandrit Danilo Ljubotina, dugogodišnji perojski paroh i potomak sveštenika Mihajla Ljubotine koji je 1657. godine doveo pravoslavnu zajednicu sa područja današnje Crne Gore u Istru.

OPŠIRNIJE

POVRATNIČKE KVADRATURA KRUGA

Državljanstvo i cijena kao nepremostive prepreke za kupnju stana izvan PPDS-a

Otkup stanova za bivše nosioce stanarskog prava izvan područja posebne državne skrbi (PPDS) praktički nije zaživio, a razlozi za to su s birokratske i financijske prirode. To bi država mogla promijeniti da hoće. Kako Državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje (DUOSZ) podnosioce zahtjeva za otkup šalje u Ministarstvo pravosuđa gdje za to trebaju dobiti suglasnost, jedan broj slučajeva je odbijen jer bi se suglasnost kosila sa zakonom o vlasništvu.

OPŠIRNIJE

EPISKOP NADE

Ustoličen novi prvi čovjek SPC-a u Slavoniji Jovan

Pakrac je 13. septembra vjerojatno bio najposjećeniji grad u Slavoniji i to povodom ustoličenja novog episkopa. Događaj je to koji je već dugo najavljivan ne samo u Hrvatskoj, već i u zemljama u regiji, stoga ne začuđuje dolazak brojnih vjernika iz cijele Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine te Crne Gore. Ustoličenje se odvijalo u Sabornom hramu Svete Trojice u Pakracu, gdje je istovremeno održan sabor Svetih novomučenika jasenovačkih, jer upravo slavonska eparhija obuhvaća područje Jasenovca.

OPŠIRNIJE


SULUDI PROPISI

Želimo povratak škole

Od 2003. pa do 2012. godine, organizaciju ovih škola preuzima Zajednica drežničkih Srba. Sve se održavalo u okviru škole, sportske dvorane i Spomeničko-memorijalnog centra. Djeca su spavala u tim prostorijama, učila su srpski jezik i ćirilicu, muziku i likovnu umjetnost, historiju i geografiju. Predavači su bili vrhunski profesori, ističe Branka Radulović iz Partizanske Drežnice.

OPŠIRNIJE

RASVETLITI SUDBINE NESTALIH

Sećanje na ratne žrtve u Vukovaru i Borovu

Više od 400 Vukovaraca, članova porodica poginulih, predstavnika srpskih institucija i građana, okupilo se na parastosu srpskim žrtvama koji se svake godine, druge subote u septembru, održava na srpskom vojničkom groblju "Aleji" u organizaciji Veća srpske nacionalne manjine grada Vukovara. Svojih sumeštana poginulih u ratnom periodu od 1991. do 1995. godine, prisetili su se i Borovci.

OPŠIRNIJE

KOLCE NA ZRINJEVCU

Dan nacionalnih manjina Zagreba u centralnom parku

Ni kiša koja je skoro cijelo vrijeme pljuštala različitim intenzitetom nije uspjela značajno smanjiti entuzijazam učesnika programa i publike na obilježavanju Dana nacionalnih manjina Grada Zagreba održanom u parku Zrinjevac. Manifestacija u organizaciji Koordinacije nacionalnih manjina grada Zagreba, koja se zadnje dvije godine pod pokroviteljstvom zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića održava na Zrinjevcu.

OPŠIRNIJE