ARHIVA VIJESTI

POMOĆ U PRAVIM RUKAMA

VSNM pomogao poplavljenoj porodici iz okolice Šida

Veće srpske nacionalne manjine opštine Borovo uručilo je donaciju u građevinskom materijalu porodici Melite Đukanović iz poplavom stradale Jamene kod Šida, sela na tromeđi Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine koje je najviše stradalo u nedavnim poplavama na tom području.Selo Jamena broji oko hiljadu stanovnika, od kojih je polovina u poplavama pretrpela ogromnu materijalnu štetu.

OPŠIRNIJE

ODLUKA O OPĆEM USTANKU

Svečanost u šumi Abez kod Vrginmosta

U šumi Abez pored Vrginmosta održan je narodni zbor povodom obilježavanja 73. godišnjice savjetovanja, kojem su pored deset vodećih ljudi Komunističke partije Jugoslavije i Hrvatske za Baniju i Kordun, prisustvovali najviši partijski funkcioneri KPH i KPJ Rade Končar i Josip Kraš, a na kojem je donesena odluka o podizanju općenarodnog ustanka na Baniji i Kordunu.

OPŠIRNIJE

VETAR U LEĐA MALOM PREDUZETNIKU

Investicije su novi pokretač i šansa za zapošljavanje

Ministarstvo preduzetništva i obrta predstavilo je početkom meseca 28 projekata malih i srednjih preduzetnika koji su sufinansirani bespovratnim sredstvima Evropskog fonda za regionalni razvoj. Ukupna vrednost tih projekata je 641,5 miliona kuna, a vrednost odobrenih potpora je 249,4 miliona kuna. Ugovori s korisnicima sredstava biće potpisani do kraja ovog meseca, a svi projekti moraju završiti do 31. jula 2016. godine.

OPŠIRNIJE


DESETLJEĆE VOLONTERSKOG KAMPA U VRGINMOSTU

Kako su dobrovoljci iz cijelog svijeta promijenili lice mjesta na Kordunu

Više od hiljadu volontera prošlo je posljednjih desetak godina kroz volonterski kamp "Suncokreta" u Vrginmostu, zahvaljujući mladim ljudima sa sve četiri strane svijeta gradić je promijenio svoj izgled, održane su brojne radionice, uređeni parkovi, restaurirane stare vodenice i sklopljena trajna prijateljstva.

OPŠIRNIJE

BORDO U TVRĐI

Biografski film o Borivoju Dovnikoviću na "Osječkom ljetu kulture"

O Borivoju Dovnikoviću Bordu, rođenom Osječaninu i najdugovječnijem aktivnom svjetskom strip-crtaču, snimljen je 2013. godine biografski dokumentarni film s naslovom "Bordo – vječna stripovska mladost". Scenarij za film napisao je Veljko Krulčić, čija je izdavačka kuća "Vedis" bila i producent filma. Režiju je potpisao Bernardin Modrić, fotografiju Robert Kalčić, montažu Tin Kowalski, a muziku Igor Karlić.

OPŠIRNIJE

RAZLIČITOST KAO BOGATSTVO

Projekt Grada Daruvara u okviru Kulturnog ljeta

Pod geslom "Reci DA kulturi, reci DA sebi!", a u okviru Daruvarskog kulturnog ljeta kojeg su po prvi put organizirali Pučka knjižnica i čitaonica Daruvar, Turistička zajednica Daruvar – Papuk i Grad Daruvar, učenici su imali prilike upoznati se sa osnovama različitih vjeroispovijesti svoga grada.

OPŠIRNIJE


UČENJE, ZABAVA, DRUŽENJE

Tradicionalni jezički kamp na Balatonu

Učenici osnovnih i srednjih škola u Mađarskoj i Hrvatskoj srpske nacionalnosti i ove godine su stekli nova saznanja tokom sedam dana trajanja srpskog jezičkog kampa "Vuk Stefanović Karadžić" u Balatonfejvešu na jezeru Balaton. Kamp ove godine obilježava 15 godina rada. Ove godine od 30. juna do 7. jula u kampu je bilo 77 učenika, od toga deset iz Hrvatske. Učenici su se družili i učili srpski jezik, književnost, likovni i muzički odgoj uz brojne sportske i slobodne aktivnosti.

OPŠIRNIJE

MLADI POJMA NEMAJU

Komemoracija žrtvama ustaškog logora nedaleko Zagreba

Brojni antifašisti, predstavnici Zagreba i okolnih gradova, srpske zajednice Zagrebačke županije i političkih partija obilježili su 14. jula godišnjicu proboja zatvorenika ustaškog logora Kerestinec kod Zagreba i odali počast žrtvama, uključujući skoro sve učesnike proboja koji su uhvaćeni i postrijeljani. Prisutnima se obratio i Branko Lustig, hrvatski filmski producent židovskog porijekla i dobitnik dvaju Oskara

OPŠIRNIJE

OPET POLITIČKI VAKUUM

U Vukovaru se ponavlja priča sa proteklih izbora

Čak i da je došla na konstitutivnu sednicu Gradskog veća Vukovara, Slavica Jelinić bi bila suzdržana. S jednim većnikom nemamo izborni legitimet da arbitriramo između dva politička bloka, a da pre toga nije postignut minimalni građanski konsenzus, poručili su iz HDSSB-a odbacujući odgovornost za propali pokušaj formiranja predstavničkog tela u gradu na Dunavu nakon prevremenih izbora održanih u junu.

OPŠIRNIJE