ARHIVA VIJESTI

GODIŠNJICA SMRTI STANKA KORAĆA

Književno veče u Karlovcu posvećeno profesoru i književniku

Povodom 20. godišnjice smrti prof.dr. Stanka Koraća (1919 – 1994.) književnika i književnog povjesničara, u organizaciji karlovačkog pododbora SKD Prosvjeta i VSNM-a Karlovca održano je književno veče. Dr. Korać je bio jedan od najistaknutijih pregalaca Prosvjete u kojoj je obavljao najznačajnije funkcije, a bio je dugo godina i profesor u Karlovcu.

OPŠIRNIJE

SEZONA LOVA

Priča poznata 20 godina

Na udaru desnice našao se predsjednik SKD-a "Prosvjeta" i član Upravnog vijeća Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata Čedomir Višnjić, koga se lažno optužuje da je surađivao sa snagama RS Krajine.

OPŠIRNIJE

ZABORAVLJENI KRAJIŠKI PISCI

Promocija knjige Miloša Okuke "U vrtlogu matice"

Pisci iz nekadašnje Krajine dali su velik doprinos razvoju i standardizaciji srpskog književnog jezika u prvoj polovini 19. vijeka, rečeno je na promociji knjige "U vrtlogu matice" Miloša Okuke, održane 13. novembra u punoj dvorani biblioteke "Prosvjete" u Zagrebu. Na promociji su govorili urednik izdavaštva "Prosvjete" Čedomir Višnjić, profesori Milorad Pupovac i Dušan Marinković, kao i predavačica Virna Karlić s Filozofskog fakulteta.

OPŠIRNIJE


KRSNA SLAVA MITROVDAN

VSNM Koprivničko križevačke županije obilježilo svoj dan i dodijelilo priznanja

Vijeće Srpske nacionalne manjine Koprivničko-križevačke županije obilježilo je 8. novembra krsnu slavu svetog velikomučenika Dimitrija - Mitrovdan. U prepunoj dvorani Društvenog doma u Velikom Pogancu, predsjednik Vijeća Branko Dulikravić uručio je priznanja za suradnju županu Darku Korenu, arhimandritu Gavrilu i bratstvu manastira Lepavine, županijskoj Policijskoj upravi, kao i direktoru osnovne škole Andrije Palmovića u Rasinji Krunoslavu Belaju.

OPŠIRNIJE

ZBOGOM DRUGU I PRIJATELJU

Sahranjen partizan, gradonačelnik i ministar Josip Boljkovac Joža

Na mjesnom groblju u rodnoj Vukovoj Gorici kraj Karlovca, sahranjen je istaknuti antifašista, nosilac Partizanske spomenice 1941. godine, nekadašnji gradonačelnik Karlovca i prvi ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Josip Boljkovac (12. 11. 1920. - 10. 11. 2014.). U gradskom kazalištu Zorin dom održana je u organizaciji Udruženja antifašista grada Karlovca i Karlovačke županije komemoracija.

OPŠIRNIJE

UZMI ONO ŠTO SE NUDI

Investicija u Erdutu ima, ali ne onih proizvodnih

Na svečanoj sednici Opštinskog veća upriličenoj povodom Dana opštine Erdut, načelnik Jugoslav Vesić je podsetio na projekte koje je opština realizovala u proteklih godinu dana. Uređuje se moderan park u Dalju gde je posađeno stotinjak stabala, a u planu je i povezivanje Patrijaršijskog zaštićenog starog parka do novog parka u delu "Mala Dalmacija" za čega će sredstva zatražiti iz fondova EU.

OPŠIRNIJE


REFORME I POLOŽAJ VIJEĆA

Daruvarski skup o manjinskim pitanjima na lokalnoj razini

Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH i Savjet za nacionalne manjine kao organizatori skupa, okupili su u predstavnike nacionalnih manjina sa šireg daruvarskog područja. Cilj je bio da se manjinski predstavnici i Vijeća nacionalnih manjina te Koordinacije vijeća educiraju u ostvarenju uloge zbog koje su i izabrani, na svim razinama, od regionalne do lokalne.

OPŠIRNIJE

GLINU NA USTAVNI SUD

Zabrana komemoracije u Glini je protutustavna

- Gradsko vijeće grada Gline 21. oktobra, na prijedlog kluba HDZ-a, HSP-a Ante Starčević i HSS-a, donijelo je odluku kojom se zabranjuje komemoriranje na mjestu strašnoga zločina koji je počinjen 1941. u dva navrata na mjestu gdje je bila pravoslavna crkva Rođenja presvete Bogorodice. Ovime je stvorena sramotna, bezdušna i bezumna situacija – rekao je Milorad Pupovac na aktualnom prijepodnevu Sabora.

OPŠIRNIJE

DEŽURNI KRIVCI

Napadi predstavljaju idealan prostor za javni dijalog o ratu

Jedna od naših ključnih misija je istraživanje ljudskih gubitaka u Hrvatskoj, tj. pokušaj objektivnog utvrđivanja poimeničnog popisa svih hrvatskih građana koji su izgubili život u ratu ili se još uvijek vode kao nestali, kaže Eugen Jakovčić iz Documente o napadima braniteljskih udruga.

OPŠIRNIJE