ARHIVA VIJESTI

OKRUTNOST SISTEMA

Milane, plati struju koju si davno imao

Meni preostaje još samo da sam sebi skratim ove muke, rezignirano je promrsio povratnik Milan Ivković iz Golinje, izlazeći iz zgrade Elektre u Topuskom, gdje je saznao da mora snositi troškove priključka svoje drvene kućice na električnu mrežu.

OPŠIRNIJE

RUŠE ŠUMU, ALI RUŠE I GROBLJE

Stanovnici Velike Crkvine pokraj Krnjaka optužuju lokalnu Šumariju

Stanovnici Male Crkvine u mjesnom odboru Trupinjak u općini Krnjak, nalaze se u svojevrsnom sukobu sa tamošnjom Šumarijom već nekoliko mjeseci. Šumarija je uz samo mjesno groblje probila i nasula novi put, koji ponegdje prolazi tek pola metra od grobova, kako bi iz Trupinjske kose izvozila trupce.

OPŠIRNIJE

POJAČANJA U KRNJAČKOJ AMBULANTI

Nova oprema i ljudi pomažu zdravlju mještana kordunske općine

Sve starijem i nemoćnijem stanovništvu Krnjaka, ali i onim mlađima, život je ovih dana barem malo olakšan. U tamošnje ambulante stigla je nova oprema. Zubarska ordinacija bogatija je za stomatološku jedinicu s pripadajućim uređajima, koju su platili Karlovačka županija (71.600 kn) i Dom zdravlja (15.600 kuna). Ambulanti opće prakse nedavno je pribavljen i EKG uređaj.

OPŠIRNIJE


ODLAZAK ISTINSKOG REVOLUCIONARA

In memoriam: Adam Dupalo (1923 – 2014)

Nakon duge i teške bolesti, u Zagrebu je u 91. godini umro Adam Dupalo, istaknuti antifašist s Banije koji se do zadnjeg dana suprotstavljao nacionalizmu i politici revizije NOB-a. Adam Dupalo rođen je 20. juna 1923. u selu Dupale kod Rujevca u srezu Dvor na Uni. Tokom 1941. bio je član grupe SKOJ-evaca, zadužen za raspačavanje letaka i slanje lijekova u ustanički logor na Šamarici.

OPŠIRNIJE

GLINSKE VLASTI NE ODUSTAJU

Antifašistička liga održala protestnu sjednicu u centru banijskog gradića

Povodom nedavne odluke glinskog Gradskog vijeća kojom se zabranjuje održavanje komemorativnih skupova ispred Spomen doma u Glini, članovi i članice Antifašističke lige Hrvatske na tom su mjestu održali javnu sjednicu. Simbolično, sjednica je održana na Međunarodni dan ljudskih prava.

OPŠIRNIJE

MANJINSKI ZASTUPNIK

Odbijeni amandmani za nerazvijene

U Saboru se glasalo o amandmanima predloženima na Zakon o regionalnom razvoju, a Vlada, kao predlagatelj tog zakona, nije prihvatila dva amandmana koja je podnio Klub zastupnika SDSS-a, uz obrazloženje da problematiku manjinskih zajednica i područja na kojima žive ne treba rješavati Zakonom o regionalnom razvoju, posebno zbog različitih potreba i stupnja razvijenosti područja na kojima žive pripadnici manjina.

OPŠIRNIJE


PRAVEDNIK BEZ PRAVDE

Gdje je zapeo slučaj Levar?

Nije trebalo proteći ni pola vijeka a da inače ažurni MUP raspiše nagradu od 100.000 kuna za informaciju koja će pomoći pri razrješenju teškog ubojstva Milana Levara. Čovjek koji je svjedočio o zločinima nad nedužnim gospićkim civilima srpske nacionalnosti 1991. i Srbima u Medačkom džepu 1993., ubijen je aktiviranjem eksplozivne naprave u svom dvorištu 28. avgusta 2000. godine.

OPŠIRNIJE

UKRADENO IME GLINSKE ŠKOLE

Revizionizam u banijskom mjestu nije rezerviran samo za Spomen dom

U zadnjih nekoliko stoljeća brojne su konkretne ličnosti svojim djelovanjem pridonosile društvenom, političkom, vojnom, kulturnom, umjetničkom, sportskom i drugim oblicima života Gline i glinskog kraja. Među više stotina spomena vrijednih osoba različitih nacionalnosti, vjerskih, ideoloških i političkih orijentacija, posebno se ističe ime Luke Bačaka (1885. – 1944.), dugogodišnjeg profesora i direktora glinske gimnazije. Tko je zapravo bio ovaj Glinjanin i zašto je njegova biografija danas opet važna?

OPŠIRNIJE

REIZDANO SVJEDOČANSTVO O POKOLJU

Promocija knjige "Korak do smrti" Pere Drakulića u izdanju SNV-a

U nastojanju da sačuva sjećanja na ratne događaje koji su, kao i njihovi nosioci, izloženi negiranju i revidiranju, Srpsko narodno vijeće izdalo je drugo, dopunjeno izdanje knjige "Korak do smrti" Pere Drakulića. Pisac ove knjige je u ljetu 1941. pobjegao s masovne ustaške likvidacije Srba na Bajića - jamama kod Hrvatske Kostajnice, jednog od najvećih stratišta na Baniji na kome je tokom rata pobijeno preko 2.600 ljudi.

OPŠIRNIJE