ARHIVA VIJESTI

LIJEČENJE NOSTALGIJE ZA KORDUNOM

Najveće ljetno kordunsko okupljanje domaćina i gostiju

Već po tradiciji i ove godine Petrova, veliki crkveni praznik u sjećanje na svete apostole Petra i Pavla, svečano je obilježen na Kordunu. Veliki narodni zbor održan je kao i obično u Donjem Budačkom kod crkve Svetog Petra i Pavla te kod manastira Bogorodice trojeručice. Održana su jutarnja i večernja bogosluženja koja su predvodili sveštenici iz manastira i parohije kao i iz drugih mjesta u Hrvatskoj.

OPŠIRNIJE

SLATINA OŽIVJELA NA PETROVO

Velik broj vjernika u dvorištu hrama sv. Apostola Petra i Pavla u središtu Slatine

Približno 500 vjernika okupilo se protekle subote u dvorištu hrama sv. Apostola Petra i Pavla u središtu Slatine, gradu u kojem je do 1991. godine živjelo 4.270 ili 34,4 posto Srba, a danas ih je samo 1.250 ili 9,1 posto. I baš zbog tog podatka, nitko nije bio ravnodušan prema broju ljudi koji su došli proslaviti Petrovo, zapaliti svijeću, pomoliti se, razrezati slavski kolač, počastiti se, zapjevati i zaigrati kolo.

OPŠIRNIJE

VJEČNI OPTIMISTI

Relativno mali budžet, velika volja

Trošimo svoje vrijeme i gorivo za probe i nastupe za što ne dobivamo nikakvu naknadu osim ličnog zadovoljstva. Nastavit ćemo tako, iako bi za nas bilo bolje da je stanje u državi drugačije. Da nismo optimisti, ne bi ovo radili jer nema nikakve novčane satisfakcije, kaže Zoran Blanuša, predsjednik garešničkog pododbora "Prosvjete" i umjetnički voditelj folklorne sekcije.

OPŠIRNIJE


AL' SE NEKAD DOBRO ŽELO

Običajna tradicionalna manifestacija u Donjim Dubravama

"Dan žetve", manifestacija koja je u Donjim Dubravama održana na Petrovdan ove je godine prošla bez kiše, iako su oblaci ozbiljno prijetili. Domaćini i njihove komšije iz pododbora "Prosvjete" iz Ogulina kao i gosti iz pododbora "Prosvjete" Vrginmosta i Etno grupe "Đurđevak" iz Bobote, nakon evociranja tradicionalnog načina žetve i vršenja pšenice, upriličili su kulturni program pred brojnom publikom.

OPŠIRNIJE

SABINIH 22 MILIONA KUNA

Prepucavanje novog i starog vukovarskog gradonačelnika

Nakon deset dana koliko je trajao rok za prigovore i žalbe na rezultate izbora, novi gradonačelnik Vukovara Ivana Penava (HDZ) službeno je preuzeo vlast. Poverenik Vlade RH Damir Grizelj koji je izvršnu i predstavničku vlast obavljao nakon što je raspušteno Gradsko veće, razrešen gradonačelnik te raspisani novi izbori, predao je izveštaje o radu gradske uprave te izvestio o stanju blagajne u kojoj je nešto više od 22 miliona kuna. Novi gradonačelnik najavio je prve korake svog tima.

OPŠIRNIJE

TESLU NA MARGINU

Gospić vraća spomenik geniju, ali na neugledniju lokaciju

Spomenik Nikoli Tesli u Gospiću bio je postavljen na središnjem istoimenom gradskom trgu sve do 1992. godine, kada je miniran. Sada taj napadno ideološki redizajniran trg nosi naziv Stjepana Radića, a u središnjem dijelu nalazi se fontana Vile Velebita. I pored toga što su se sve stranke u Saboru jednoglasno složile da se 10. srpanj proglasi Nacionalnim danom Nikole Tesle, od vraćanja spomenika na staru lokaciju neće biti ništa.

OPŠIRNIJE


MANJINSKI ZASTUPNIK

HDZ-ovce raspojasao antićirilični referendum

U Saboru se netolerantno i na trenutke vrlo primitivno raspravljalo o prijedlogu Odluke u povodu zahtjeva za raspisivanje Državnog referenduma Građanske inicijative "Stožer za obranu Hrvatskog Vukovara", u čemu su prednjačili zastupnici HDZ-a. Napetu atmosferu u Saboru potpirivali su i članovi članovi Stožera za obranu hrvatskog Vukovara koji su zastupnike promatrali s galerije. Zastupnik SDSS-a Milorad Pupovac prozvao je HDZ za nedosljednost: "Kolege iz HDZ-a, s vama smo dogovarali završne dijelove Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina.

OPŠIRNIJE

DRUŠTVENI ĆORSOKOK

Razočarenje Katoličkom crkvom

Problem je što Crkva ima želju da se miješa u stvari u koje se ne treba miješati. Umjesto da vodi duhovnu brigu o svojim vjernicima, ona se upušta u nacionalnu politiku Bosne i Hercegovine. Time što ne osuđuje zločince, Katolička crkva ih ustvari tiho podržava, kaže Nedžad Hodžić iz saborskog Kluba zastupnika nacionalnih manjina.

OPŠIRNIJE

NIJE U EVIDENCIJI

Crvenokrižni put starice iz Žarkovca

Vremešna Marija Vilenica, jedina stanovnica zabačenog zaseoka Žarkovac između Topuskog i Velike Kladuše već godinama u rodnu kuću na Baniji, poput nekog turista, dolazi samo ljeti. S prvim jesenjim sjevercima odlazi prezimiti kod sina u Srbiju jer od skromne socijalne pomoći nikako ne može odvojiti novac kojim bi kupila drvo za ogrjev.

OPŠIRNIJE