ARHIVA VIJESTI

TESLA U PRAGU

Otkriven spomenik Tesli

U Pragu je u Ulici Nikole Tesle, u četvrtak 4. rujna 2014. otkriven spomenik istaknutom izumitelju. Spomenik je postavila Gradska četvrt Prag 6 na inicijativu Hrvatsko-češkog društva iz Zagreba, budući da je Tesla od 1879. do 1880. studirao filozofiju na Filozofskom fakultetu Karlovog sveučilišta.

OPŠIRNIJE

KAO DA RAT JOŠ TRAJE

Život ispunjen opravdanim strahom

Sretno djetinjstvo Siniše Čučkovića, rođenog Zagrepčanina iz Dubrave, trajalo je kratko, no tih nekoliko dječaštva Siniša danas pamti kao nešto najbolje u svom životu. Nikad kasnije, pa sve do danas, niti najmanji dio te ljepote nije se nit približno ponovio - od njegove desete godine života nevolje su se počele redati jedna za drugom.

OPŠIRNIJE

PARTIZANSKA PRIJESTOLNICA

Zanemareno srce antifašističkog pokreta

Nakon herojskih bitaka na Neretvi i Sutjesci, Sedma banijska divizija vratila se u jesen 1943. na oslobođeni teritorij Banije. Već 11. siječnja 1944., pod komandom Pavla Jakšića oslobodila je Glinu u kojoj su ratne rane bile još svježe i vidljive na svakom koraku.

OPŠIRNIJE


CRNA EPIZODA CRNOG REŽIMA

72. godišnjica oslobođenja djece iz ustaškog logora Jastrebarsko

Ono što se događalo u ustaškom dječjem koncentracijskom logoru u Jastrebarskom spada među najcrnje epizode Drugog svjetskog rata. O tom logoru razgovarali smo s profesorom pedagogije i nastavnikom povijesti Tomom Rašićem iz Jastrebarskog koji je u dva mandata, od 1974. do 1982., bio direktor pionirskog centra "Bratstvo-jedinstvo" u Jastrebarskom.

OPŠIRNIJE

UDRUŽIVANJEM DO PROJEKATA

Sudjelovanje nacionalnih manjina u kreiranju lokalnih prilika

Sudjelovanje nacionalnih manjina u kreiranju lokalnih prilika od kojih bi korist imala šira društvena zajednica, a ne isključivo pripadnici manjina, vrlo je nezadovoljavajuće za većinu njih. Dok su manjine svedene uglavnom na ulogu promatrača, uloga aktivnog subjekta prepuštena je strukturama koje vode glavnu riječ u odlučivanju kojim smjerom će ići određena javna politika.

OPŠIRNIJE

LOPTOM PROTIV NASILJA I DISKRIMINACIJE

Prvi nogometni kamp nacionalnih manjina u Daruvaru

Protiv različitih oblika diskriminacije može se boriti na razne načine, a neki su to odlučili učiniti pomoću – lopte. Sredstvo je to s kojim se već nekoliko godina protiv sveprisutnog problema bori Svjetska organizacija Roma. Kako bi se različiti oblici diskriminacije suzbili, kao i mržnja prema onima koji su drugačiji od nas, o tome što su prave vrijednosti trebalo bi početi učiti još od malih nogu.

OPŠIRNIJE


PRAZNIK KOJI ZBLIŽAVA

Velika Gospojina proslavljena u manastiru Krupa

I ovogodišnje obilježavanje Uspenja Presvete Bogorodice ili kako narod kaže Velike Gospojine, slave manastira Krupe kod Obrovca, protekla je 28. avgusta uz veliki broj vjernika i stanovnika mjesta u Lici i sjevernoj Dalmaciji, kao i mnogih koji su otuda porijeklom, a koje je život odveo širom svijeta.

OPŠIRNIJE

NAŠLI ZAJEDNIČKI JEZIK

Sedmi skup o srpsko-hrvatskim odnosima u Golubiću

U selu Golubić kod Obrovca održan je sedmi međunarodni naučni skup "Srpsko-hrvatski odnosi - zaštita identiteta". Skup u čijem su radu učestvovali brojni naučnici i umjetnici iz Hrvatske, Srbije, Njemačke, Grčke i Bugarske, ali i politički predstavnici Hrvatske, Srbije, Srba u Hrvatskoj, Hrvata u Srbiji i lokalnih vlasti, organizirali su Udruga za povijest, suradnju i pomirenje Golubić i Centar za istoriju, demokratiju i pomirenje iz Novog Sada.

OPŠIRNIJE

SRPSKA ZAJEDNICA U OSIJEKU

Zaslužili smo kulturni centar

Aktivno smo se uključili u ideju da se u Osijeku otvori Srpski kulturni centar. Iako ideja nije izvorno naša, prihvatili smo je i smatramo da najveća nacionalna manjina u gradu to zaslužuje. Mađari, koji su po brojnosti ispod nas, to imaju već godinama. Postojanje jednog takvog centra omogućilo bi nam puno kvalitetnih sadržaja i djelovanja, ističe dr. Milorad Mišković, predsednik VSNM-a Osijeka.

OPŠIRNIJE