ARHIVA VIJESTI

MANJINSKI ZASTUPNIK

Odbijeni / prihvaćeni amandmani

Na saborskoj raspravi o Konačnom prijedlogu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, u ime Kluba zastupnika SDSS-a Dragan Crnogorac se izrazio nadu da će nagodinu, u okviru najavljenih odvojenih zakona (Zakon o odgoju i obrazovanju u osnovnoj školi i Zakon o odgoju i obrazovanju u srednjoj školi), biti dodatno regulirana pitanja koja nisu sada obuhvaćena ovim ujedinjenim zakonom.

OPŠIRNIJE

DAN ZG KOORDINACIJE

14. skup zagrebačkih nacionalnih manjina

U Zagrebu je 14. decembra skupom u maloj dvorani "Vatroslav Lisinski" obiježen Dan koordinacije nacionalnih manjina koji je inače povezan s Danom ljudskih prava. Predsjednik koordinacije Zoltan Balaž Piri naglasio je da je u pogledu ostvarivanja prava manjina grad Zagreb u prednosti nad ostalim sredinama.

OPŠIRNIJE

MANASTIR SA DEVET ŽIVOTA

Predstavljena knjiga "Manastir Dragović" Branka Čolovića

U Zagrebu je u dvorani Biblioteke "Prosvjete" u Zagrebu, predstavljena knjiga Branka Čolovića "Manastir Dragović". O knjizi su govorili mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije i vladika dalmatinski Fotije, Čedomir Višnjić, urednik izdavaštva SKD "Prosvjeta", Dragan Damjanović, profesor istorije umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, kao i sam autor. Čoloviću je ovo treća knjiga na temu pravoslavnih svetinja jer je već izdao knjige o sakralnoj baštini Srba u Dalmaciji i manastiru Krka.

OPŠIRNIJE


KO ĆE PRVI DO NEMAČKE?

Tužna domaća stvarnost tera mlade u inostranstvo

Petnaest završenih srednjoškolaca srpske nacionalnosti sa područja istočne Slavonije imaće mogućnost da se školuju u Nemačkoj za deficitarna zanatska zanimanja, a nakon toga i da se zaposle u struci. Reč je o projektu "Dualna karijera u zanatstvu - iz istočne Slavonije za Osnabrik" koji je pokrenula institucija za obrazovanje odraslih BUS GmbH u saradnji sa zanatskom komorom u tom nemačkom gradu.

OPŠIRNIJE

POZORIŠTE U NADBISKUPOVOJ KUĆI

Nastavljena verbalna artiljerija po vodstvu riječkog HNK-a

Nakon civilnog društva, nepodobni režiser počeo je nervirati i kler. Predstava "Hrvatsko glumište" u režiji Olivera Frljića, intendanta riječkog HNK-a i dramaturga Marina Blaževića, nakon što je svojim sadržajem takla u osinje gnijezdo zvano domaći kulturni fašizam, nedavno je na svoju kritiku devedesetih dobila odgovor s još jedne adrese – one crkvene.

OPŠIRNIJE

KERESTINEČKA TRAKAVICA

Novi dokazi-nove komplikacije

Datum početka novog suđenja za zlostavljanje u tzv. Konačištu ratnih zarobljenika u Kerestincu nije određen jer je obrana na pripremnom ročištu zatražila dodatni rok za očitovanje o izmjenama optužnice koju je tužiteljstvo moralo mijenjati sukladno odluci Vrhovnog suda.

OPŠIRNIJE


OKRUTNOST SISTEMA

Milane, plati struju koju si davno imao

Meni preostaje još samo da sam sebi skratim ove muke, rezignirano je promrsio povratnik Milan Ivković iz Golinje, izlazeći iz zgrade Elektre u Topuskom, gdje je saznao da mora snositi troškove priključka svoje drvene kućice na električnu mrežu.

OPŠIRNIJE

RUŠE ŠUMU, ALI RUŠE I GROBLJE

Stanovnici Velike Crkvine pokraj Krnjaka optužuju lokalnu Šumariju

Stanovnici Male Crkvine u mjesnom odboru Trupinjak u općini Krnjak, nalaze se u svojevrsnom sukobu sa tamošnjom Šumarijom već nekoliko mjeseci. Šumarija je uz samo mjesno groblje probila i nasula novi put, koji ponegdje prolazi tek pola metra od grobova, kako bi iz Trupinjske kose izvozila trupce.

OPŠIRNIJE

POJAČANJA U KRNJAČKOJ AMBULANTI

Nova oprema i ljudi pomažu zdravlju mještana kordunske općine

Sve starijem i nemoćnijem stanovništvu Krnjaka, ali i onim mlađima, život je ovih dana barem malo olakšan. U tamošnje ambulante stigla je nova oprema. Zubarska ordinacija bogatija je za stomatološku jedinicu s pripadajućim uređajima, koju su platili Karlovačka županija (71.600 kn) i Dom zdravlja (15.600 kuna). Ambulanti opće prakse nedavno je pribavljen i EKG uređaj.

OPŠIRNIJE