AKTUELNI SAT S GRAĐANIMA  

Josipovića upozorili na govor mržnje

Veće srpske nacionalne manjine Grada Belog Manastira, pod predsedanjem predsednika Veća Predraga Stojanovića, organizovalo je javnu tribinu pod nazivom "Razgovor s predsednikom ZVO-a iz Vukovara Draganom Crnogorcem i gradonačelnikom Grada Belog Manastira Ivanom Dobošem"

Predsednik ZVO-a Dragan Crnogorac učestvovao je zbog aktualnih događaja koji se tiču srpske zajednice na području dve najistočnije županije. Imajući u vidu da je popis stanovništva od iznimnog značaja za srpsku zajednicu, Dragan Crnogorac dobar deo izlaganja posvetio je upravo toj temi, ukazujući na potrebu da se pripadnici srpske zajednice, bez imalo stida, izjašnjavaju kao Srbi, jer će konačni statistički podaci u mnogim mestima bitno odrediti položaj, prava i status srpske zajednice što im pripada u skladu s Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina.

Uz popis stanovništva, jedna od tema tribine bile su aktivnosti koje se provode u vezi predstojećih izbora za predstavnike veća nacionalnih manjina u jedinicama lokalne (regionalne) samouprave, a predsednik ZVO-a prisutne je izvestio i o nedavno održanom radnom sastanku delegacije ZVO-a s predsednikom Hrvatske Ivom Josipovićem. Učesnike tribine upoznao je s temama razgovora, a neke od njih bile su govor mržnje u medijima, popis stanovništva i inicijative raznih braniteljskih udruženja za ukidanje Zakona o oprostu.

Belomanastirski gradonačelnik Ivan Doboš govorio je o trenutnim aktivnostima koje se provode na području jedinog baranjskog grada, kao i aktivnostima radi smanjenja problema nezaposlenosti. Poslednjih pola sata javne tribine, koja je uz vodeće ljude ZVO-a i Grada Belog Manastira okupila i druge predstavnike političkog i javnog života te pedesetak građana i koja je potrajala više od dva sata, bilo je rezervisano za pitanja prisutnih. Ona su se mahom ticala uobičajenih problema koji tište srpsku zajednicu, poput ostvarivanja Ustavom zagarantovanih prava i nemogućnosti dobivanja hrvatskih dokumenata.

Zoran Popović

Objavljeno: 14.04.2011. isprintaj | pošalji link