VIJESTI

16.09.14.

KAO DA RAT JOŠ TRAJE

Život ispunjen opravdanim strahom

PARTIZANSKA PRIJESTOLNICA

Zanemareno srce antifašističkog pokreta

CRNA EPIZODA CRNOG REŽIMA

72. godišnjica oslobođenja djece iz ustaškog logora Jastrebarsko

DESETA GENERACIJA GIMNAZIJALACA

Učenici dobri na takmičenjima, uspješni na maturi

UDRUŽIVANJEM DO PROJEKATA

Sudjelovanje nacionalnih manjina u kreiranju lokalnih prilika


09.09.14.

LOPTOM PROTIV NASILJA I DISKRIMINACIJE

Prvi nogometni kamp nacionalnih manjina u Daruvaru


OSPORAVANI I NEGIRANI  

Međunarodno priznata institucija

Zajedničko veće opština prvi put je obeležilo svoj dan, 23. maj. Toga dana 1997. godine Vlada Republike Hrvatske donela je odluku o osnivanju Zajedničkog veća opština (ZVO) u skladu sa Erdutskim sporazumom i Pismom namere, a nakon što su održani prvi lokalni izbori u tadašnjem UNTAES području

Obeležavanje je započelo polaganjem cveća na grob prvog predsednika ZVO-a Miloša Vojnovića na vukovarskom Novom groblju, a zatim je u hotelu "Lav" upriličena svečanost kojoj su osim sadašnjih članova skupštine i porodice pokojnog Vojnovića, prisustvovali i delegati prvog saziva ove institucije.

- Od ovog važnog datuma, ZVO kao međunarodno priznata institucija u Hrvatskoj radi na očuvanju prava i interesa Srba, očuvanju kulturne i obrazovne autonomije, očuvanju srpske tradicije, običaja, jezika i ćiriličnog pisma, ali radi i na obnovi, razvoju, unapređenju ukupnog života svih građana, te je u tom pravcu postojan partner Vladi i svim subjektima koji se zalažu za ove vrednosti - kazao je Dragan Crnogorac, predsednik ZVO-a.

Crnogorac je podsetio da su mnogi negirali i osporavali vrednosti i trajanje Erdutskog sporazuma i obaveze koje iz njega proističu, ali da su to svojim učešćem na prošlogodišnjem jubileju u Erdutu svi međunarodni i domaći činioci na najbolji način opovrgnuli.

Predsednik SDSS-a Vojislav Stanimirović govorio je o okolnostima koje su prethodile osnivanju Zajedničkog veća opština, kada se srpska zajednica u proleće 1997. u vrlo kratkom vremenu uspešno organizovala i izašla na lokalne izbore i u 27 jedinica lokalne uprave na području Vukovarsko-sremske i Osječko-baranjske županije osvojila 189 mandata, od kojih je 45 delegata ušlo u skupštinu ZVO-a. Stanimirović smatra da je postojanje ZVO-a i dalje od velikog značaja za srpsku zajednicu.

- Nadamo se da će i ubuduće, s obzirom na osigurana sredstva, infrastrukturu i zgradu koju smo posle više godina dobili, ova institucija imati zapaženo mesto u srpskoj zajednici i verujemo da će njen značaj biti sve veći za razliku od onih koji su smatrali da rad ZVO-a treba da prestane završetkom mirne reintegracije ili nešto kasnije - kazao je Stanimirović.

Saborski zastupnik Mile Horvat najavio je da će uskoro biti poznata odluka o statusu ZVO-a, dodavši da budućnost te institucije vidi u ekonomskom osnaživanju opština koje su njenom sastavu.

U sastavu Zajedničkog veća opština je sedam jedinica lokalne samouprave: Borovo, Markušica, Negoslavci i Trpinja u Vukovarsko-sremskoj, te Erdut, Jagodnjak i Šodolovci u Osječko-baranjskoj županiji.

Dragana Bošnjak


Objavljeno: 06.06.2011. isprintaj | pošalji link