OSPORAVANI I NEGIRANI  

Međunarodno priznata institucija

Zajedničko veće opština prvi put je obeležilo svoj dan, 23. maj. Toga dana 1997. godine Vlada Republike Hrvatske donela je odluku o osnivanju Zajedničkog veća opština (ZVO) u skladu sa Erdutskim sporazumom i Pismom namere, a nakon što su održani prvi lokalni izbori u tadašnjem UNTAES području

Obeležavanje je započelo polaganjem cveća na grob prvog predsednika ZVO-a Miloša Vojnovića na vukovarskom Novom groblju, a zatim je u hotelu "Lav" upriličena svečanost kojoj su osim sadašnjih članova skupštine i porodice pokojnog Vojnovića, prisustvovali i delegati prvog saziva ove institucije.

- Od ovog važnog datuma, ZVO kao međunarodno priznata institucija u Hrvatskoj radi na očuvanju prava i interesa Srba, očuvanju kulturne i obrazovne autonomije, očuvanju srpske tradicije, običaja, jezika i ćiriličnog pisma, ali radi i na obnovi, razvoju, unapređenju ukupnog života svih građana, te je u tom pravcu postojan partner Vladi i svim subjektima koji se zalažu za ove vrednosti - kazao je Dragan Crnogorac, predsednik ZVO-a.

Crnogorac je podsetio da su mnogi negirali i osporavali vrednosti i trajanje Erdutskog sporazuma i obaveze koje iz njega proističu, ali da su to svojim učešćem na prošlogodišnjem jubileju u Erdutu svi međunarodni i domaći činioci na najbolji način opovrgnuli.

Predsednik SDSS-a Vojislav Stanimirović govorio je o okolnostima koje su prethodile osnivanju Zajedničkog veća opština, kada se srpska zajednica u proleće 1997. u vrlo kratkom vremenu uspešno organizovala i izašla na lokalne izbore i u 27 jedinica lokalne uprave na području Vukovarsko-sremske i Osječko-baranjske županije osvojila 189 mandata, od kojih je 45 delegata ušlo u skupštinu ZVO-a. Stanimirović smatra da je postojanje ZVO-a i dalje od velikog značaja za srpsku zajednicu.

- Nadamo se da će i ubuduće, s obzirom na osigurana sredstva, infrastrukturu i zgradu koju smo posle više godina dobili, ova institucija imati zapaženo mesto u srpskoj zajednici i verujemo da će njen značaj biti sve veći za razliku od onih koji su smatrali da rad ZVO-a treba da prestane završetkom mirne reintegracije ili nešto kasnije - kazao je Stanimirović.

Saborski zastupnik Mile Horvat najavio je da će uskoro biti poznata odluka o statusu ZVO-a, dodavši da budućnost te institucije vidi u ekonomskom osnaživanju opština koje su njenom sastavu.

U sastavu Zajedničkog veća opština je sedam jedinica lokalne samouprave: Borovo, Markušica, Negoslavci i Trpinja u Vukovarsko-sremskoj, te Erdut, Jagodnjak i Šodolovci u Osječko-baranjskoj županiji.

Dragana Bošnjak


Objavljeno: 06.06.2011. isprintaj | pošalji link