VIJESTI

16.09.14.

KAO DA RAT JOŠ TRAJE

Život ispunjen opravdanim strahom

PARTIZANSKA PRIJESTOLNICA

Zanemareno srce antifašističkog pokreta

CRNA EPIZODA CRNOG REŽIMA

72. godišnjica oslobođenja djece iz ustaškog logora Jastrebarsko

DESETA GENERACIJA GIMNAZIJALACA

Učenici dobri na takmičenjima, uspješni na maturi

UDRUŽIVANJEM DO PROJEKATA

Sudjelovanje nacionalnih manjina u kreiranju lokalnih prilika


09.09.14.

LOPTOM PROTIV NASILJA I DISKRIMINACIJE

Prvi nogometni kamp nacionalnih manjina u Daruvaru


ZAJEDNIČKO RJEŠAVANJE DVIJU DRŽAVA  

Pravi moment za rješavanje pitanja Srba u Hrvatskoj

U okviru svoje trodnevne posjete Hrvatskoj, direktorka Kancelarije za dijasporu i Srbe u regionu Slavka Drašković srela se s predstavnicima Srba u Vukovaru i Zagrebu. "Srbija namerava da se više angažuje na unapređivanju položaja Srba u Hrvatskoj, jer bi to moglo doprineti i boljoj saradnji dve zemlje", izjavila je nakon sastanka s predsjednikom Srpskog narodnog vijeća Miloradom Pupovcem

Predsjednik SNV-a Milorad Pupovac ocijenio je kao ohrabrujuće što je Vlada Srbije odlučila da, poslije zastoja zbog promjene vlasti, obnovi aktivnosti u vezi praćenja položaja Srba u Hrvatskoj. "Drago nam je što je, poslije susreta premijera, pitanje Srba u Hrvatskoj prvo kojim predstavnici Vlade Srbije počinju dijalog i saradnju s našom Vladom. To smatramo najboljim jamstvom da će se ta saradnja kretati bez stavljanja stvari na stranu i da će pitanje Srba u Hrvatskoj biti povod za bolju i tješnju saradnju Zagreba i Beograda", rekao je Pupovac.

Ističući da je cilj njene posjete Hrvatskoj da se informira o položaju i pravima Srba, Slavka Drašković je ocijenila da je ovo pravi moment za rješavanje njihovog položaja, jer se odnosi Srbije i Hrvatske postavljaju na viši i kvalitetniji nivo, pa ta pitanja dvije države mogu konstruktivno rješavati zajedno. "Srbiji je zamerano da ne brine o Srbima u Hrvatskoj, u regionu i rasejanju. Namera je da se intenzivnije bavimo tim pitanjem, a tokom posete postavila sam i pitanje kako Srbija može da pomogne Srbima u Hrvatskoj", rekla je.

Pupovac i Slavka Drašković složili su se i oko obaveze države da shodno zakonu uvede ćirilicu u Vukovaru, napominjući da raspoloženje naroda ne smije biti zloupotrebljavano. Gošća se u Zagrebu sastala i s mitropolitom zagrebačko-ljubljanskim Jovanom i čelnim ljudima srpskih organizacija te s predstavnicima hrvatske Vlade i nacionalnih manjina.

Autor: Nenad Jovanović

Objavljeno: 02.03.2013. isprintaj | pošalji link