ZAJEDNIČKO RJEŠAVANJE DVIJU DRŽAVA  

Pravi moment za rješavanje pitanja Srba u Hrvatskoj

U okviru svoje trodnevne posjete Hrvatskoj, direktorka Kancelarije za dijasporu i Srbe u regionu Slavka Drašković srela se s predstavnicima Srba u Vukovaru i Zagrebu. "Srbija namerava da se više angažuje na unapređivanju položaja Srba u Hrvatskoj, jer bi to moglo doprineti i boljoj saradnji dve zemlje", izjavila je nakon sastanka s predsjednikom Srpskog narodnog vijeća Miloradom Pupovcem

Predsjednik SNV-a Milorad Pupovac ocijenio je kao ohrabrujuće što je Vlada Srbije odlučila da, poslije zastoja zbog promjene vlasti, obnovi aktivnosti u vezi praćenja položaja Srba u Hrvatskoj. "Drago nam je što je, poslije susreta premijera, pitanje Srba u Hrvatskoj prvo kojim predstavnici Vlade Srbije počinju dijalog i saradnju s našom Vladom. To smatramo najboljim jamstvom da će se ta saradnja kretati bez stavljanja stvari na stranu i da će pitanje Srba u Hrvatskoj biti povod za bolju i tješnju saradnju Zagreba i Beograda", rekao je Pupovac.

Ističući da je cilj njene posjete Hrvatskoj da se informira o položaju i pravima Srba, Slavka Drašković je ocijenila da je ovo pravi moment za rješavanje njihovog položaja, jer se odnosi Srbije i Hrvatske postavljaju na viši i kvalitetniji nivo, pa ta pitanja dvije države mogu konstruktivno rješavati zajedno. "Srbiji je zamerano da ne brine o Srbima u Hrvatskoj, u regionu i rasejanju. Namera je da se intenzivnije bavimo tim pitanjem, a tokom posete postavila sam i pitanje kako Srbija može da pomogne Srbima u Hrvatskoj", rekla je.

Pupovac i Slavka Drašković složili su se i oko obaveze države da shodno zakonu uvede ćirilicu u Vukovaru, napominjući da raspoloženje naroda ne smije biti zloupotrebljavano. Gošća se u Zagrebu sastala i s mitropolitom zagrebačko-ljubljanskim Jovanom i čelnim ljudima srpskih organizacija te s predstavnicima hrvatske Vlade i nacionalnih manjina.

Autor: Nenad Jovanović

Objavljeno: 02.03.2013. isprintaj | pošalji link