OSTALI JEDINO DUGOVI  

Propast farme Malobabićevih

Bračni par Marica i Marko Malobabić, još je 2002. godine na zapuštenim i pustim padinama Petrove gore, u Slavskom polju, rodnom Markovom selu, osnovao Poljoprivrednu zadrugu Svarun i hrabro krenuo u proizvodnju mlijeka slijedeći svoju viziju razvoja poljoprivrede u ovom kraju. Danas, desetak godina kasnije, gorko su požalili zbog ove odluke, a farma u kojoj je o 120 muznih krava brinulo 9 zaposlenika, zjapi sablasno prazna

Gotovo 80 hektara zemljišta koje je osiguravalo hranu za stoku ponovo je zapušteno. Velike štale i neprodani strojevi razbacani uokolo, na meti su pljačkaša i nepovratno propadaju. Marica, Marko Malobabić i njihova dva sina zaposlili su se u Rijeci i otplaćuju dugove, jedva preživljavajući.

- U proizvodnju mlijeka nismo bili krenuli kao "grlom u jagode", već smo pomno razradili plan razvoja svoje buduće farme, ali i ukupnog razvoja mljekarstva na ovom području. Činjenica da je suprug Marko pravnik, a ja ekonomistica, dodatno je ulijevala nadu u uspjeh, objašnjava Marica Malobabić.

- Mnogi su se pitali kako se to dvoje intelektualaca uopće usudilo krenuti u posao s kravama i gotovo nitko nije vjerovao u naš uspjeh. Najteže je bilo na samom početku riješiti administrativne probleme, ali smo ih "skidali" jednog po jednog i uspješno startali. Vrlo brzo postali smo respektabilan snabdjevač varaždinske Vindije sa 1.500 litara ekstra kvalitetnog ekološkog mlijeka mjesečno, prisjeća se Marica Malobabić. Svojim novcem obnovili zgradu škole

Zapuštenu zgradu osnovne škole u Slavskom polju, Marica i Marko Malobabić su obnovili vlastitim sredstvima i u suradnji s nevladinom udrugom CCI osnovali ruralni infocentar u kojemu su održavana brojna predavanja za poljoprivrednike iz Korduna i Banije. U tim prostorijama je i održavana škola za poljoprivrednike, pa su mnogi pohađali i polagali ispite za bavljenje različitim poljoprivrednim djelatnostima. Na inicijativu, ali i novac Malobabića, u školi su predavanja držali poznati poljoprivredni znalci iz Zagreba i inozemstva, a uspjeli su angažirati i čuvenog svjetskog poljoprivrednog stručnjaka iz SAD Tima Barrya, koji je prepunu dvoranu oduševio svojim savjetima. U zapuštenu zgradu nekadašnje škole Marica i Marko uložili su desetke tisuća kuna koje im nikada nitko nije vratio, a za nedavnog posjeta utvrdili su da su nepoznati lopovi iščupali i pokrali sustav centralnog grijanja, koji su Marica i Marko skupo platili i ugradili.


Ipak, nije dugo trebalo da kola krenu nizbrdo, a prema riječima Marka Malobabića, kad je riječ o proizvođačima mlijeka na ovom području, država ali i lokalne zajednice jedno su pričali drugo obećavali i na kraju mijenjali pravila već utvrđene igre, predomišljajući se i dovodeći proizvođače u nedefinirane situacije.

- Prvih nekoliko godina, pred svake izbore, lokalne ili parlamentarne, našoj farmi su hodočastili političari svih rangova i stranaka. Televizijske kamere su zujale, foto aparati škljocali i bilježila se svaka izgovorena riječ. Zvijezde su bili političari i njihove bulumente, a naše krave i naša farma bile su odlične kulise za predizborne priče i obećanja. Što se tiče financijskih sredstava ili materijalne pomoći, niti su što obećavali, niti su što dali. Uglavnom, najeli bi se domaćih kobasica i sira pa žurno odjurili u tamnim automobilima, prisjeća se Marica Malobabić.
Državni poticaji za proizvodnju mlijeka nekoliko godina su bili redoviti, tu i tamo su kasnili, ali 2008. godine počeli su problemi, da bi iduće godine na račune farme Malobabić sredstva prestala stizati. Stečaj njihove tvrtke nje inicirao neki vjerovnik ili banka, već porezna uprava općine Gvozd zbog neplaćenih 30 tisuća kuna. Marica i njen suprug molili su da se napravi kompenzacija s dužnicima farmi, no u Poreznoj upravi na to su se oglušili i prošle godine pokrenut je stečaj.

- Moja obitelj je uložila 1,5 milijuna eura u krave, štale, strojeve, veterinare i proizvodnju vlastite hrane. Na kraju, kada smo sve zbrojili i oduzeli, ostao nam je čisti gubitak od 300.000 eura. Da se dug ne bi povećavao, krave smo doslovno poklonili, jer nam ih kupac još nije isplatio, dio strojeva smo prodali i pobjegli u Rijeku gdje smo se svi zaposlili i sada pomalo vraćamo taj dug. Vjerojatno ćemo to raditi do kraja života, ogorčena je Marica Malobabić.

Vizija koju su prije 10 godina imali supružnici Malobabić raspala se kao mjehur od sapunice. Željeli su poslužiti primjerom kako se od poljoprivrede može živjeti i zaraditi, no otkupne cijene mlijeka koje su postajale sve niže i spustile se ispod cijene vode, ali i druge nedorečenosti u mljekarskoj industriji, jednostavno su uništile farmu. Iza ovih ljudi ne vuku se nikakvi repovi, za sve zaposlene uplaćeni su svi doprinosi i plaće.

Danas ih u ovom kraju pamte kao uzorne gospodarstvenike. Nikome nije jasno zašto su, propali, a nitko niti ne sluti da u Rijeci četvero Malobabića radi i otplaćuje dugove, ne svoje, već tuđih pogrešaka i lošeg odnosa mjerodavnih prema poljoprivrednicima.

AUTOR: Vladimir Jurišić


Objavljeno: 02.03.2013. isprintaj | pošalji link