OTVARANJE ODNOSA  

Prva poseta iz nove srpske vlade

Direktorka Kancelarije za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu dr. Slavka Drašković posetila je Zajedničko veće opština gde je razgovarala sa predsednikom te institucije i saborskim zastupnikom Draganom Crnogorcem i saradnicima. Reč je o prvoj poseti Draškovićeve Hrvatskoj nakon što je početkom novembra imenovana na čelo ove kancelarije u Vladi Srbije. U narednom periodu planira da poseti i Zagreb gde će osim sa predstavnicima srpske zajednice razgovarati i sa zvaničnicima Republike Hrvatske

- Već preuzimanjem ovog resora u Vladi Srbije bila sam iznenađena teškom situacijom u kojoj se nalaze Srbi u regionu. Posebno sam bila zatečena stanjem u kojem se nalazi naša zajednica u Hrvatskoj i činjenicom da postoji niz pitanja koja ne samo da se decenijama ne rešavaju nego se javljaju i neka nova, kazala je Slavka Drašković, dodajući da je došla u Vukovar kako bi se na licu mesta u razgovoru s predstavnicima zajednice upoznala sa položajem srpskog stanovništva.

- Vidim da je situacija lošija nego što sam mislila. Ono što me najviše pogodilo je jedno opšte stanje nesigurnosti i pogoršanje opšte klime koje mora hitno da se promeni. Očekujem od države Hrvatske da veoma jasno reaguje na međuverske i međunacionalne govore mržnje jer to zaista ugrožava sigurnost srpskog naroda ovde, istakla je Draškovićeva. Smatra da Srbija mora aktivno da se uključi kada su u pitanju odnosi sa Srbima u regionu i da mnogo aktivnije, konkretnije i efikasnije radi na rešavanju pitanja koja se tiču njihovog položaja.

- Ne očekujem da se sva pitanja odmah reše, ali smatram da ne trebamo da stvaramo nove probleme i da se vraćamo u prošlost. Nadam se konstruktivnim razgovorima sa predstavnicima Hrvatske u Zagrebu kako bi zajednički rešili neke probleme kao što je pitanje sigurnosti pripadnika srpske zajednice i promena klime u Vukovaru, kazala je.

Kancelarija za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu zamenila je istoimeno ministarstvo, a na pitanje jesu li mehanizmi pomoći Srbije kao matične države na taj način umanjeni, Draškovićeva je odgovorila da će se truditi da uspostavi čak i bolje mehanizme od dosadašnjih. Zajedno sa Vladom i Skupštinom Srbije radiće na tome da se Srbija ne samo deklarativno nego i suštinski bavi pitanjima koja se tiču Srba u regionu. Prema njenim rečima, ingerencije ove vladine kancelarije su iste kao i ranijeg ministarstva, a odobren je i isti budžet u iznosu od milion eura.

- Ovo je prva zvanična poseta iz nove vlade u Beogradu. Pružila nam se prilika da se dogovorimo u kojem ćemo pravcu delovati te da iznesemo probleme s kojima se suočavamo na području Vukovarsko-sremske i Osječko-baranjske županije. Pored statusnih pitanja Srba u Hrvatskoj koja uvek ističemo jer nažalost još nisu rešena, ono gde mislim da bi mogli da sarađujemo je područje privrede, rekao je predsednik Zajedničkog veća opština Dragan Crnogorac. Kazao je da bi ulaganje u privredu i mogućnost da nađu posao zadržao Srbe na ovom prostoru Hrvatske, a s druge strane preduzeća iz Srbije koja imaju nameru da posluju u okviru Evropske unije mogla bi iskoristiti skori ulazak Hrvatske na evropska tržišta.

Govoreći o dosadašnjoj finansijskoj pomoći Ministarstva za dijasporu Srbije Crnogorac je rekao da je simboličnim sredstvima realizovano niz projekata poput dolazaka srpskih književnika u škole na srpskom jeziku u Vukovaru te letnjih škola i ekskurzija. Dodao je da ima razumevanja jer je budžet Srbije manji od budžeta Hrvatske, ali istovremeno izrazio nadu da će pomoć matične države u regionu i Hrvatskoj, u budućnosti biti veća.
Sastanku su prisustvovali i generalni konzul Republike Srbije u Vukovaru Živorad Simić, saborski zastupnik Mile Horvat, zamenici župana Vukovarsko-sremske i Osječko-baranjske županije Đorđe Ćurčić i Jovan Jelić i zamenik vukovarskog gradonačelnika Dejan Drakulić.

Direktorka Kancelarije za dijasporu i Srbe u regionu posetila je i Osnovnu školu "Nikola Andrić" gde se u razgovoru sa direktorom te obrazovne ustanove Željkom Kovačevićem upoznala sa problemom obnove jedine neobnovljene osnovne škole u Vukovaru.

Autor: Dragana Bošnjak

Objavljeno: 02.03.2013. isprintaj | pošalji link