VIJESTI

16.09.14.

KAO DA RAT JOŠ TRAJE

Život ispunjen opravdanim strahom

PARTIZANSKA PRIJESTOLNICA

Zanemareno srce antifašističkog pokreta

CRNA EPIZODA CRNOG REŽIMA

72. godišnjica oslobođenja djece iz ustaškog logora Jastrebarsko

DESETA GENERACIJA GIMNAZIJALACA

Učenici dobri na takmičenjima, uspješni na maturi

UDRUŽIVANJEM DO PROJEKATA

Sudjelovanje nacionalnih manjina u kreiranju lokalnih prilika


09.09.14.

LOPTOM PROTIV NASILJA I DISKRIMINACIJE

Prvi nogometni kamp nacionalnih manjina u Daruvaru


DESANKINA OSTAVŠTINA U ZAGREBU  

Upravnik Narodne biblioteke Srbije Dejan Ristić u Zagrebu

Svoj boravak u zagrebu na Dan Narodne sveučilišne knjižnice, 22. Februara, upravnik Narodne biblioteke Srbije (NBS) Dejan Ristić iskoristio je da se sastane s predstavnicima Srba u Hrvatskoj - mitropolitom zagrebačko-ljubljanskim Jovanom, čelnim ljudima Srpskog narodnog vijeća na čelu s Miloradom Pupovcem i predsjednikom Srpskog kulturnog društva "Prosvjeta" Čedomirom Višnjićem

- Tema susreta bila je analiza dosadašnje suradnje s "Prosvjetom" i mitropolitom Jovanom, uspostavljanje suradnje sa SNV-om i razmatranje mogućnosti za daljnje obogaćivanje suradnje sa srpskim institucijama, rekao je Dejan Ristić. Dodao je da će se suradnja i dalje intenzivirati u onim okvirima koliko to materijalne mogućnosti dozvoljavaju.

- U NBS-u se trudimo da u najvećoj mogućoj meri iziđemo u susret centralnoj biblioteci Srba u Hrvatskoj koja deluje u okviru "Prosvjete". Osim toga, naši stručnjaci su bili u mitropolijskoj biblioteci, izvršili stanje knjižnog fonda i napravili detaljnu analizu. Deo građe je ranije preuzet i nalazi se u NBS-u na restauraciji i konzervaciji. Važno je da suradnja svake godine bude bogatija i da radimo ono što svaka nacionalna biblioteka radi, a to je zaštita nacionalnog interesa u oblasti kulture, pre svega zaštite pokretne kulturne baštine, pa sve do baštine koja svedoči o trajanju Srba na ovim prostorima, rekao je Ristić.

Najavio je da će stručni, tehnički i materijalni resursi NBS-a biti angažirani na evidentiranju, zaštiti i prikupljanju građe srpske provenijencije na prostoru Hrvatske kao i pružanju pune podrške kroz više aspekata saradnje institucijama i udruženjima Srba u Hrvatskoj. Radiće se na obogaćivanju bibliotečnih fondova i afirmaciji kulture na ovim prostorima.

Ristić je inicirao i gostovanje izložbe "Ostaviću vam jedino reči" koja predstavlja rukopisnu ostavštinu Desanke Maksimović.

- Nedavno, 11. februara bilo je 20 godina od njene smrti, a 16. maja obeležiće se 115 godina rođenja velike pesnikinje. Ta izložba u Beogradu izazvala je veliku interesovanje, a gostovaće u velikom broju gradova u Srbiji i Narodnoj i univerzitetskoj bibloteci RS u Banjaluci, rekao je Ristić izrazivši vjerovanje da će se izložba realizirati tokom Desankine godine kao poklon NBS-a okolnim zemljama, pa je to prilika da se u glavnom gradu Hrvatske predstavi njeno stvaralaštvo.

- Predstavićemo njeno delo ne samo sunarodnicima, nego i hrvatskoj javnosti koja je upoznata sa stvaralaštvom Desanke Maksimović koja i 20 godina nakon smrti ima veli broj zaljubljenika u svoju poeziju, rekao je Ristić.

Višnjić i voditelj biblioteke Srba u Hrvatskoj Velimir Sekulić izrazili su zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom, zahvalivši i i na pomoći u obogaćivanju knjižnog fonda.
Posjetu Zagrebu Ristić je završio obilaskom izložbe akvarela Đorđa Petrovića koja je povodom 80. godišnjice slikarevog rođenja postavljena u centralnoj biblioteci Srba u Hrvatskoj.

AUTOR: Nenad JovanovićObjavljeno: 02.03.2013. isprintaj | pošalji link