DESANKINA OSTAVŠTINA U ZAGREBU  

Upravnik Narodne biblioteke Srbije Dejan Ristić u Zagrebu

Svoj boravak u zagrebu na Dan Narodne sveučilišne knjižnice, 22. Februara, upravnik Narodne biblioteke Srbije (NBS) Dejan Ristić iskoristio je da se sastane s predstavnicima Srba u Hrvatskoj - mitropolitom zagrebačko-ljubljanskim Jovanom, čelnim ljudima Srpskog narodnog vijeća na čelu s Miloradom Pupovcem i predsjednikom Srpskog kulturnog društva "Prosvjeta" Čedomirom Višnjićem

- Tema susreta bila je analiza dosadašnje suradnje s "Prosvjetom" i mitropolitom Jovanom, uspostavljanje suradnje sa SNV-om i razmatranje mogućnosti za daljnje obogaćivanje suradnje sa srpskim institucijama, rekao je Dejan Ristić. Dodao je da će se suradnja i dalje intenzivirati u onim okvirima koliko to materijalne mogućnosti dozvoljavaju.

- U NBS-u se trudimo da u najvećoj mogućoj meri iziđemo u susret centralnoj biblioteci Srba u Hrvatskoj koja deluje u okviru "Prosvjete". Osim toga, naši stručnjaci su bili u mitropolijskoj biblioteci, izvršili stanje knjižnog fonda i napravili detaljnu analizu. Deo građe je ranije preuzet i nalazi se u NBS-u na restauraciji i konzervaciji. Važno je da suradnja svake godine bude bogatija i da radimo ono što svaka nacionalna biblioteka radi, a to je zaštita nacionalnog interesa u oblasti kulture, pre svega zaštite pokretne kulturne baštine, pa sve do baštine koja svedoči o trajanju Srba na ovim prostorima, rekao je Ristić.

Najavio je da će stručni, tehnički i materijalni resursi NBS-a biti angažirani na evidentiranju, zaštiti i prikupljanju građe srpske provenijencije na prostoru Hrvatske kao i pružanju pune podrške kroz više aspekata saradnje institucijama i udruženjima Srba u Hrvatskoj. Radiće se na obogaćivanju bibliotečnih fondova i afirmaciji kulture na ovim prostorima.

Ristić je inicirao i gostovanje izložbe "Ostaviću vam jedino reči" koja predstavlja rukopisnu ostavštinu Desanke Maksimović.

- Nedavno, 11. februara bilo je 20 godina od njene smrti, a 16. maja obeležiće se 115 godina rođenja velike pesnikinje. Ta izložba u Beogradu izazvala je veliku interesovanje, a gostovaće u velikom broju gradova u Srbiji i Narodnoj i univerzitetskoj bibloteci RS u Banjaluci, rekao je Ristić izrazivši vjerovanje da će se izložba realizirati tokom Desankine godine kao poklon NBS-a okolnim zemljama, pa je to prilika da se u glavnom gradu Hrvatske predstavi njeno stvaralaštvo.

- Predstavićemo njeno delo ne samo sunarodnicima, nego i hrvatskoj javnosti koja je upoznata sa stvaralaštvom Desanke Maksimović koja i 20 godina nakon smrti ima veli broj zaljubljenika u svoju poeziju, rekao je Ristić.

Višnjić i voditelj biblioteke Srba u Hrvatskoj Velimir Sekulić izrazili su zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom, zahvalivši i i na pomoći u obogaćivanju knjižnog fonda.
Posjetu Zagrebu Ristić je završio obilaskom izložbe akvarela Đorđa Petrovića koja je povodom 80. godišnjice slikarevog rođenja postavljena u centralnoj biblioteci Srba u Hrvatskoj.

AUTOR: Nenad JovanovićObjavljeno: 02.03.2013. isprintaj | pošalji link